DÖMDA ATT INTE FÅ FINNAS TILL

By on February 4, 2018 in Columns

falungong

Falun Gong är en rörelse inspirerad av meditationsmetoden Qigong. Enligt Falun Gong kan utövaren kultivera både sinne och själ genom ett antal fysiska övningar. Som anhängare av Falun gong låter man sig även vägledas av de tre principerna godhet, tålamod och sanning. På så vis går det att renas från ondska, nå ett högre medvetande och en högre förståelse för världen omkring. På sin höjd hade gruppen cirka 70 miljoner anhängare i Kina, men idag har rörelsen spridit sig världen över, även till Sverige.

Trots Falun Gongs stora spridning känner få till att Falun gong sedan arton år tillbaka tvingats utstå en förföljelse vars brutalitet kanske saknar motstycke i modern tid. Kinas dåvarande president Jiang Zemin bestämde sig 1999 för att förbjuda rörelsen helt och vidta alla tillgängliga åtgärder för att förinta Falun gong. Beslutet kom två månader efter att 10 000 av rörelsens medlemmar samlats utanför kommunistpartiets huvudkvarter i protest mot att medlemmar utsatts för förtal och godtyckliga övergrepp av staten. Sedan dess tillhör det medlemmens vardag att frukta för sitt liv. Av de kineser som arbetar i slavlika förhållanden i Kinas arbetsläger utgör Falun gong en majoritet, och många av rörelsens medlemmar har bestulits på sina organ som sedan sålts på svarta marknaden av staten. Medlemmarna utsätts även för omfattande tortyr.

För den typiske eleven på Kungsholmens Gymnasium kan berättelsen om Falun gong-utövaren Liu vara ögonöppnande läsning. Liu var en toppstudent i Kina som studerade kemisk teknologi på universitetsnivå. Han hade stora drömmar och planer framför sig och en säkrad framtid. En morgon tillfångatogs han av polisen för att ha utövat Falun gong vid sidan om skolan, och på flera år skulle han aldrig mer få smaka på frihetens ljuvhet eller drömma stort. Istället fick han utstå tortyr som lämnade honom med permanenta fysiska såväl som psykiska trauman.

Ett annat vittnesmål kommer från den numera i Sverige bosatta kvinnan Cui Ying Zang. Zang tvingades sova i avföring och urin tills hennes hud började ruttna som straff för att ha utövat Falun gong. Zang berättade senare för Aftonbladet att kvinnor i Kina som tillhör Falun Gong tillfångatas och utsätts för sexuell tortyr, som bland annat består i att få elbatonger uppförda mellan benen. På sidan “Falun Gong Human Rights Working Group”, en grupp som verkar för att uppmärksamma förföljelsen av Falun Gong, beskrivs ännu fler brutala metoder som syftar till att tvinga gruppens medlemmar av att avsäga sig sitt medlemskap. Bland annat om Falun Gongmedlemmar som drillas i fysiskt ansträngande övningar under dagen och som tvingas sitta med ryggen rak under natten, dygn efter dygn. Den som somnar blir genast väckt med en knytnäve eller en batong i ansiktet eller en stövel i magen. Human Rights Working Group erbjuder många fler mörka berättelser om kinesiska familjer som brutits upp och tusentals oskyldiga personer som torterats till döds.

Förföljelsen av Falun Gong är förvisso symtomatisk för den kinesiska enpartistatens behandling av religiösa och politiska minoriteter. Men behandlingen Falun Gong utsätts för är också anmärkningsvärd med tanke på gruppens fredliga och harmlösa budskap. Något som tycks säga att förföljelsen av Falun Gong saknar en rationell förklaring. Staten fruktar att gruppen ska växa sig för stark trots sin fredliga tro, och därför är de dömda att inte få finnas till.


By