SKA VI ÄTA PÅ PAPPERSTALLRIKAR FRAM TILL SOMMAREN?

By on February 23, 2018 in Columns

bio

Sedan i måndags denna vecka, renoveras diskmaskinerna i KG:s matsal. Detta har resulterat i att vi istället för att äta på våra vanliga porslinstallrikar och dricka ur våra smått repiga genomskinliga plastglas, nu istället äter på papperstallrikar med plastbestick och dricker ur engångsmuggar. Denna renovering pågår ända in på sommarlovet, vilket i sin tur medför att vi förväntas slänga bort ett set tallrik, bestick och pappmugg om dagen. I fyra månader.

Nu kommer det alltså att fem dagar i veckan serveras lunch på engångstallrikar till skolans 1271 elever och arbetande personal på 99 personer fram till skolavslutningen i juni. Inte nog med de kostnader detta måste innebära för skolan, utan viktigare är att det inte alls är skonsamt för miljön. På vår skola finns alltså 1370 personer som äter mat. Nästan varje dag. Fram till sommarlovet är det ungefär 15 veckor, exklusive sport- och påsklov, vilket resulterar i 75 skoldagar. För att en person på skolan ska ha något att äta med och på varje dag krävs därför 75 papperstallrikar och lika många glas, knivar och gafflar. Med TI-82:ans hjälp kan man då snabbt räkna ut att om 1370 personer ska ha denna möjlighet fram till sommaren kommer det att krävas 102750 tallrikar, 102750 pappersmuggar och 102750 set bestick. Jag vet inte hur ni känner, men i mina öron låter dessa siffror oroväckande stora. För att sätta detta i perspektiv kan man efter ytterligare research och matematiska beräkningar se att kostnaderna för denna mängd papperstallrikar, glas och bestick blir lika stor som en till två restaurangdiskmaskiner.

Vidare, har de flesta nog koll på att både papperstallrikar och pappersmuggar källsorteras som pappersförpackningar. Istället för att de nu slängs tillsammans med matavfall, plastbestick och servetter skulle skolan alltså genom att ställa fram olika soptunnor för de olika materialen därmed kunna återvinna 205500 engångstallrikar och muggar. Det skulle med en inte allt för svår lösning kunna hjälpa till att minska utsläppen som tillkommer under tiden vi måste äta på engångstallrikar.

Om du också tycker att det suger att äta på engångstallrikar och inte vill vara med och bidra till den globala uppvärmningen finns det ett enkelt sätt att undvika problemet, ta med din egen tallrik till lunchen! Det blir som att ta med en matlåda, med undantaget att du slipper laga din egen mat. Den väger ingenting, det enda du behöver göra är att ta med den hem, diska den själv och lägga tillbaka den i skolväskan. Ingen vill väl vara med och bidra mer än nödvändigt till klimatförändringarna, och svårare än såhär behöver det inte vara!

 


By