VALSPECIAL: SSU & SOCIALDEMOKRATERNA

By on September 4, 2018 in Columns, Valspecial 2018

 

  • KZINE är en opartisk medieorganisation och tar inte ställning för eller emot skribentens egna åsikter, utan verkar neutrala. Vi ska fungera som ett språkrör och en kanal där elever på skolan får sina röster hörda. Det här är den andra publikationen av vår serie “Valspecial 2018”.

 


Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund är, till skillnad från vissa andra ungdomsförbund, inte en fanklubb för sitt moderparti. SSU är och har alltid varit en plats för opposition. Opposition, som inte bara riktats mot högerns visionslösa konservatism, utan också mot det socialdemokratiska partiets politiska utspel. För utveckling krävs kritiskt tänkande och ifrågasättande. Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund är en plats för aktivism och politisk medverkan; från insidan av den svenska politiken. SSU står bakom flera av de motioner som årligen debatteras på Socialdemokraternas årsmöte. Ett exempel på det är CSN, som var ett förslag som ursprungligen drevs av SSU.

I grunden av socialdemokratisk ideologi finns en idé om befrielse och demokratisering av samhället. Sverige har aldrig varit rikare men allt för många av våra medmänniskor lever oacceptabelt slitsamma liv. 2015 rapporterades skillnaden i livslängd mellan en högutbildad i Danderyd och en lågutbildad i Vårby vara 18 år. I Sverige bor somliga i stora villor eller lyxiga lägenheter med ett flertal semesterhus; samtidigt som drygt  33 250 svenska medborgare och människor med uppehållstillstånd är hemlösa.

Arbetare sliter under hela s
ina liv samtidigt som de bara betalas en bråkdel utav sin totala produktion. Vinsterna går till ägarna och klyftorna blir bara större och större. Ändå prioriterar alliansens partier skattesänkningar för de rikaste i samhället, framför att bygga bostäder som studenter och vanligt folk har råd att bo i. Framför tandvård som alla har råd med, och framför att skydda människor från fattigdom när de blir sjuka och inte förmår arbeta.

Det finns mycket utrymme för förbättring i vårt samhälle. Den sexistiska kulturen hos makthavande män i företag och institutioner. Den psykiska ohälsa som ökar i skolor och på arbetsplatser. De högst akuta klimathoten. Oviljan att ta emot människor som flyr från krig, omänskliga livsförhållanden, samt den skrämmande utvecklingen av högerextrema grupper i landet. Dessa problem kommer inte att lösas av sig själva utan kräver ett politiskt engagemang. SSU tar dessa frågor på allvar.

Ungdomsförbundet är en språngbräda in i politiken. Som medlemmar i SSU driver vi b.l.a gräsrotsaktivism, som innebär ett deltagande i demonstrationer mot utvisningar. Vi för en pågående dialog med partitoppen och här i Stockholm har vi fått möjligheten att prata med flera toppolitiker, som Mikael Damberg och Anders Ygeman. Vi har naturligtvis deltagit i valrörelsen samt driver politik på både lokal och nationell nivå. Som medlem i SSU har du möjlighet att delta i lokala, nationella och internationella konferenser. Vår skolklubb organiserar evenemang tillsammans med andra skolklubbar och andra lokala klubbar i Stockholm. Genom att vara aktiv i ungdomsförbundet är du med och påverkar i politiska frågor; oavsett om det är feminism, jämlikhet, HBTQ+ frågor eller något annat du brinner för.


By