KÄRLEKENS DERIVATA 6:E DECEMBER

By on December 6, 2018 in Julkalender, Kärlekens Derivata

Spänningen på skolan ökar – imorgon är det premiärmatch i amerikansk fotboll mellan Kungsholmen och Östra Real efter att Hersby inte fick delta, på grund av deras dunkla historik bestående av olämpligt beteende och opassande gester samt huliganism. Veronique ska lägga in ett brev som hamnat fel i KZINE:s klassfack, när hon hör TIFO repa med trumma och megafon “vi har en skola  – det har inte ni *klapp klapp*, det har inte ni! *klapp klapp*”. I samma sekund går Mr. Berroni – PB, förbi och nynnar på samma ramsa, fast med fruktansvärd brytning och med fel ord. Hon låtsats inte se honom eftersom han har en kanadensisk hockeytröja på sig och ska precis gå upp för naturtrappan när hon får en mjuk hand på sin axel “Nicki, Nicki!” – “have you heard the latest thing?” säger Paolo med stor entusiasm. Hans lärarbricka ser så oerhört malplacerad ut utanpå den patriotiska tröjan.

Veronique skakar på huvudet och Paolo fyller i “so, apparently – tons of KG students walk down to Anna Whitlock to have lunch there – they even play Frank Sinatra in the dining hall, like what happened to equality between schools? Did you know about this?”. Veronique kontrar snabbt med att berätta om att ryktet spred sig ända till Rinkeby – i augusti. Varpå PB:s leende avtar. “Oh shoot, I’ve got a math test to prepare for in 10 minutes – I’ll see you around Paolo, sorry!” får Veronique ur sig och springer upp till 6406 med klackskor som ekar över trappgången, kaffefläckar på sin Oxfordskjorta och med pappersbuntar tunga som vikter. 

Att vakta prov på KG är en dans på rosor. Få elever fuskar – och de som ens försöker fuska “får sina prov rivna i två jämna halvor” säger Veronique med ett brett leende på läpparna. De som kvider och ber om att få gå på toaletten får hålla sig. Några biter och gnagar på sina blyertspennor så att det låter över hela rummet. Andra trummar tyst för sig själva medan somliga skriver för glatta livet. Just när Libby räcker upp handen och ska få en fråga uppläst rusar någon ut ur klassrummet – snyftande.

Veronique vänder sig om och märker nästan omedelbart att Rickys stol är tom. Det får hon bekräftat när hon med fingret vrider på hans provpapper och ser hans namn med blöta cirklar bredvid. Vissa provsvar är utsuddade, men uträkningarna är trots det rätt avancerade. Veronique är kluven och vet inte vad hon ska göra, därför öppnar hon försiktigt dörren till klassrummet och ser plötsligt en lärare– Bo! “Psst, du, skulle inte du kunna göra mig världens, världens tjänst och provvakta i bara fem minuter? Jag har en elev som verkligen inte mår bra”. Innan Veronique hinner få frågan besvarad gör Bo en snabb honnörliknande gest, nickar och tassar in i provsalen. Legend.

Hon försöker lyssna efter hulkande läten på sexan som är helt tyst, och leds in i den lilla 5-korridoren. Hon hör någon som gråter inifrån bokrummet och misstänker att Ricky stängt in sig där. Hon låser försiktigt upp dörren och stiger in.

Rickys händer är begravda i hans ansikte och håret hänger över det. Han hulkar och försöker lugna sin andning. “It’s okay Richard, it really is” säger hon, samtidigt som hon stryker honom över ryggen. “I… I’m really sorry Ms. Silas, I just don’t want to fail” viskar Ricky med hes, tyngd röst. “We all have bad days, and I know that you’re a really bright kid, Ricky, and getting a C or a B is virtually as far as ever from failing” säger hon med försäkran. Ricky kontrar, “you don’t understand, I didn’t even want to study natural science in the first place… It’s my fucking parents, all of them are either surgeons or experimental physicists… they consider me a failure no matter how well I do… They laugh at me because I have a hard time reading math questions” säger han och det är som om hans röst klyvs itu.

“You know that you can always study other programs or drop courses?” understryker Veronique – “You know Ms. Silas, Shakespeare Day was the only time that I actually enjoyed school for real… and when I have languages” säger Ricky samtidigt som han andas ut förtvivlat och tittar upp på henne. “Richard, I really sympathize with your struggles, and I’ve been there too. You don’t want to spend the rest of your life doing something for someone else’s sake. I think that you should pursue your passions, and I know that they’re having auditions for Drama Day soon – you could be a great lead”. “Also, I think that maybe we could try and have you write tests at Maria’s next time?” – “would that be a better idea?”. Ricky nickar och får även ur sig “also, it’s so incredibly embarrassing, because I wanted to prove to you that I’m not a fucking slacker – and that I’m sorry for what happened. My parents have been having a really rough time with me lately, and even they are getting exhausted from defending my mistakes with their long complaint letters”.  Innan Veronique skickar iväg Ricky säger hon, på svenska, att “allt är okej, och allt är förlåtet.”

Veronique vet att han inte kommer att behöva göra något omprov, för han presterar över E-nivå i alla fall. Hon inser att Ricky hela tiden blivit klassens värsting, liksom clown just för att han hela tiden fruktat och undertryckt och försökt maskera de delar av sig själv som hans familj inte accepterat, genom att trycka ner andra eller göra narr av sig själv.

Fan också. Hon rusar som en galning och ser att provtiden redan är slut. När Veronique är tillbaka är alla borta. Bo har lämnat en lapp där det står “ungarna skötte sig bra, proven lägger jag på ditt skrivbord – you owe me one 😉 // the B-man”. Veronique skrattar för sig själv och pustar ut.

Vid skrivbordet ligger inte bara elevernas svettfuktiga matteprov, utan en glänsande biljett till morgondagens match i amerikansk fotboll. Veronique hoppar upp och ner som ett barn på julafton, för handstilen är bekant. Det är Paolo som skrivit att “you’re not the only JETS fan at this school… muahaha… We need to talk about ‘merican footb. more thoroughly – so I’ll see you at the game. // PB (Yes, us italian-canadians do like football too, and I wanna see how bad Swedish high school students are at it)”


By