Prova på: Kungsholmen's Young Scientists' Society

By on January 10, 2020 in Associations

Från vänster till höger: styrelsemedlemmarna Elisabeth Zemack, Justin Gallant, astronauten Christer Fuglesang, rymdfysikern Rickard Lundin, styrelsemedlemmarna Sebastian Ljung, Charles Ferebee och Roseanna Lagercrantz. När jag valde gymnasium var naturvetenskap det givna valet. Inte för att jag specifikt var intresserad av fysik, kemi eller biologi utan för att jag var bra på matte och tyckte om att plugga, hur sjukt det än låter. När jag kom till Kungsholmen möttes jag av passionerade lärare som alla brann för sina ämnen och gjorde allt för att vi elever skulle lyckas. Under mitt första år på Kungsholmen fick jag en helt ny, nästan revolutionerande bild av vad vetenskap är – vetenskap handlar inte om rätt och fel och fakta skrivet i sten, utan om att hitta lösningar på problem och upptäcka svar på stora frågor.

”Vetenskap handlar inte om rätt och fel … utan om att hitta lösningar på problem och upptäcka svar på stora frågor”

I slutet av tvåan bestämde jag mig därför för att gå med i KYSS: Kungsholmen’s Young Scientists’ Society, skolans vetenskapsförening. Jag vill att andra också ska få chansen att se vad vetenskap kan vara, både i och utanför skolan. Jag vill att andra ska få upptäcka att vetenskap kan vara otroligt spännande, och att det hårda arbetet lönar sig i slutändan när man får jobba med det man brinner för. Det är här KYSS kommer in i bilden. Vi vill ge fler elever en chans att upptäcka naturvetenskapens bästa sidor och på så sätt inspirera fler att fortsätta studera natur, teknik eller matematik. Under den gångna terminen har vi gått på massvis med föreläsningar och anordnat workshops och labbar. Vi har varit på Nobelmuseet och lyssnat på Nobelpristagare i ett samtal med astronauter och vi har stött på Christer Fuglesang hela fyra gånger. Vi har lyssnat på forskare som brinner för sitt arbete – forskare som en gång har varit gymnasiestudenter. Nobelpristagarna har alla kämpat sig igenom åratal av tuff utbildning; Christer Fuglesang gick själv på Bromma gymnasium, inte alls långt härifrån.  När studenten nu närmar sig med stormsteg är det dags för ännu ett val: vad vill jag göra i framtiden? Äntligen kan jag säga att jag har ett svar och det är tack vare att jag har gett mig hän och provat allt möjligt. Genom KYSS har jag fått inspiration, motivation och chansen att prova dessa nya saker. Och inte minst har jag fått fantastiska vänner som delar min passion.  Mitt råd till en förvirrad KG-elev är att ta chansen och prova! Gå på en workshop med KYSS, följ med på en föreläsning på AlbaNova eller anmäl dig till vetenskapsdagar och en sommarforskarskola som passar dig; det finns många att välja mellan. Kanske gör du som jag och finner, även du, motivation och inspiration. Våga upptäck vad naturvetenskapen har att ge utanför skolans portar!]]>


By